Search
Close this search box.

Bol u ruci

Bol u ruci

Bol u ruci može biti uzrokovan širokim spektrom problema, uključujući stanja koja utiču na vašu kožu, zglobove, živce, mišiće, vene ili srce. Osoba sa bolom u ruci može osetiti bol, svrab, utrnulost, otok ili nelagodnost u ruci.

Bol u ruci je obično posledica povrede, iritacije ili upale koja pogađa strukture ruke, ili možda vašeg vrata ili gornje kičme. Svakodnevne aktivnosti – uključujući kucanje, pisanje, rad sa alatima, bavljenje sportom, podizanje teških predmeta ili vežbanje – mogu izazvati bol u rukama.

Bol u ruci, obično na levoj strani, praćen stezanjem grudnog koša, mučninom i otežanim disanjem može biti simptom bolesti koronarnih arterija ili čak srčanog udara.

Bol u ruci – znaci i simptomi

Bol u ruci može biti blag do jak i postoji u mnogim različitim oblicima, od pucanja ili uboda nožem do bolova koji su više tupi. Može se razviti iznenada ili postepeno i može biti praćen drugim simptomima, u zavisnosti od osnovnog stanja.

Simptomi koji se mogu javiti kod bolova u ruci uključuju:

 • Crvenilo ili modrice
 • Trnci
 • Utrnulost
 • Slabost
 • Ukočenost
 • Otok
 • Ograničeni opseg pokreta
 • Otečene limfne žlezde ispod ruke

Sindrom karpalnog tunela – često stanje uzrokovano ponavljanim pokretima u rukama, zglobovima ili prstima – može dovesti do trnaca, utrnulosti ili slabosti ruku, dlanova i prstiju.

Teniski lakat (bočni epikondilitis) – često stanje uzrokovano ponavljanim pokretima u rukama, laktovima, a posebno u zglobovima – može dovesti do bolova i slabosti u lakatnom zglobu i podlaktici, zajedno sa osetljivošću na spoljnoj strani lakta.

Zamrznuto rame (adhezivni kapsulitis) – ređe stanje koje ima tendenciju da pogađa odrasle osobe od 40 do 60 godina – uzrokuje bol i ograničen opseg pokreta kada se vezivno tkivo oko ramenog zgloba zgusne i upali.

Duboka venska tromboza gornjeg ekstremiteta ili kada se krvni ugrušak formira u dubokoj veni ruke može izazvati otok, ekstremne bolove i umor ruke, prema Američkom koledžu za kardiologiju (ACC).

Uzroci i faktori rizika od bola u ruci

Bol u ruci može se razviti zbog brojnih zdravstvenih stanja, uključujući sledeće:

 • Angina
 • Povreda brahijalnog pleksusa
 • Slomljena ruka
 • Slomljen zglob ili slomljena ruka
 • Bursitis
 • Karpal tunel sindrom
 • Hernija cervikalnog (vratnog) diska
 • Duboka venska tromboza gornjih ekstremiteta
 • Iščašeni lakat
 • Uštipnuti živac (kompresija nerva)
 • Reumatoidni artritis
 • Povreda rotacione manžetne
 • Uganuća i sojevi
 • Tendinitis
 • Teniski lakat
 • Sindrom torakalnog izlaza

Poznato je da određeni faktori povećavaju rizik od razvoja bola u ruci zbog opetovanih povreda stresa i stisnutih živaca. Ovi faktori uključuju:

Biti žena. Žene imaju manje karpalne tunele i stoga su u većem riziku od razvoja sindroma karpalnog kanala.

Problemi sa štitnjačom. Poremećaji štitnjače takođe povećavaju rizik od sindroma karpalnog kanala iz razloga koji nisu potpuno jasni.

Dijabetes. Oštećenje nerva povezano sa dijabetesom može povećati rizik od kompresije nerva.

Gojaznost. Veća telesna težina može da izvrši veći pritisak na živce, povećavajući rizik od kompresije.

Trudnoća. Povećanje telesne težine povezano sa trudnoćom takođe može stvoriti dodatni pritisak na živce.

Prekomerna upotreba (pretreniranost). Svaka radnja u vezi sa poslom ili hobijem koja uključuje ponavljanje pokreta ruku, zgloba ili ramena povećava rizik od opetovanih povreda stresa, uključujući tendinitis ili stezanje živaca.

Kako se dijagnostikuje bol u ruci?

S obzirom na to da bol u ruci može biti simptom mnogih različitih poremećaja, važno je dobiti tačnu dijagnozu ako je vaš bol trajan ili uzrokuje bol.

Da bi dijagnostikovao stanje koje uzrokuje bol u ruci, lekar će postaviti detaljna pitanja o vašim simptomima i aktivnostima i obaviti fizički pregled. Ako je potrebno, lekar će tražiti testove za snimanje koji mogu da uključuju sledeće:

Snimanje magnetnom rezonancom. Ovaj test koristi magnetno polje i radio talase za stvaranje detaljnih slika područja vašeg tela.

Ultrazvuk. Ovaj test koristi zvučne talase za stvaranje slika struktura u vašem telu i može biti koristan za dijagnozu sindroma kompresije poput sindroma karpalnog tunela.

Studija provođenja nerva. Ovaj postupak meri nervne impulse kada se primeni mala količina električne struje, da bi se otkrili oštećeni nervi.

Elektromiografija (EMG). Ovaj test uključuje umetanje elektrode igle u mišiće radi merenja njihove električne aktivnosti, što može pomoći u otkrivanju oštećenja živaca koji vode do mišića.

Prognoza bola u ruci

Koliko su vaši bolovi u ruci jaki, koliko dugo traju i da li je verovatno da će se sami povući ili će vam trebati neki oblik lečenja zavisi od osnovnog stanja.

Određeni oblici bolova u ruci mogu se rešiti sami, naročito ako se redovno ne bavite nekom aktivnošću koja je dovela do vaše povrede. U drugim slučajevima, možda ćete morati da se uzdržite ili izmenite ponavljajuću aktivnost kako biste omogućili oporavak. Možda će vam trebati fizička ili radna terapija.

U nekim slučajevima bolovi u rukama zbog priklještenih živaca možda se neće rešiti sami ili sa manje invazivnim tretmanima i zahtevaju operaciju.

Trajanje bola u ruci

Bol u ruci može trajati samo nekoliko dana ili meseci ili godina, u zavisnosti od stanja koje ga uzrokuje i njegove težine. Može biti konstantno, ili može doći i proći.

Ako vaš bol traje duže od nekoliko dana i ometa vaše svakodnevne aktivnosti, bilo bi dobro da posetite lekara za savet o lečenju i istražite moguću dijagnozu.

Mogućnosti lečenja i lekova za bol u ruci

Za mnoge oblike bolova u ruci dovoljni su samopomoć i lekovi koji se prodaju bez recepta da bi efikasno rešili bol.

Ako vas boli ruka zbog prenaprezanja ili stisnutog nerva, izbegavajte ponavljajuće pokrete i pravite česte pauze u aktivnostima koje naglašavaju to područje.

Za bolove u ruci usled prekomerne napore ili prenaprezanja, preporučuje se:

Odmor. Odmorite se od svojih uobičajenih aktivnosti.

Led. Stavite paket leda ili hladnu limenku na bolno mesto 15 do 20 minuta, tri puta dnevno.

Kompresija. Kompresijskim zavojem smanjite otok.

Elevacija. Podignite ruku iznad nivoa srca da biste pomogli da se smanji otok.

Kada se obratiti lekaru

Potražite hitan tretman ako su bolovi u ruci, ramenu, laktu ili zglobu rezultat teške traume ili se iznenada pojave. Ako imate problema sa pomeranjem ruke ili vidite izbočene kosti, odmah se obratite lekaru ili idite u najbližu hitnu pomoć.

Iznenadni bolovi u rukama, ramenima, grudima ili leđima, praćeni pritiskom u grudima, mogu signalizirati srčani udar, pa trebate odmah potražiti hitnu pomoć. Ne vozite se do bolnice ako mislite da imate srčani udar.

Posetite svog doktora što je pre moguće ako imate:

 • Bol koji se javlja pri naporu i ublažava ga odmor (to može ukazivati na smanjeni protok krvi u srcu)
 • Iznenadna povreda
 • Jaki bolovi i otoci
 • Teškoće u kretanju ili rotiranju ruke

Zakažite redovnu posetu kancelariji kod svog lekara ako imate bol u ruci koji se ne poboljšava ako se brinete o sebi ili ako imate povredu i primetite porast crvenila, otoka ili bola.

Opcije lekova

Uobičajeni lekovi bez recepta koji pomažu u ublažavanju bolova u ruci uključuju acetaminofen i nesteroidne antiinflamatorne lekove (NSAID), kao što su aspirin ili ibuprofen.

U zavisnosti od izvora bolova u ruci, lekar može primeniti lekove koji pomažu u ublažavanju upale, poput injekcije kortikosteroida.

Lekar može takođe da prepiše lokalni antiinflamatorni lek koji nanesete na kožu u predelu bola.

Fizikalna terapija

Fizikalna terapija može imati koristi od nekih stanja koja uzrokuju bol u ruci, uključujući mnoga hronična stanja tetiva.

Fizikalni terapeut može sa vama da identifikuje aktivnosti ili druge faktore koji mogu da doprinesu vašem stanju i da razvije posebne vežbe koje će vam pomoći da ojačate i istegnete pogođene mišiće i tetive.

Jedna kategorija vežbi koja često pomaže kod problema sa tetivama poznata je kao ekscentrično jačanje. Ova praksa uključuje stezanje (stiskanje) mišića u isto vreme kada se produžava.

Terapeut vam takođe može pomoći da vratite opseg pokreta i izbegnete ožiljke nakon operacije urađene za saniranje preloma ili lečenje sindroma karpalnog kanala.

Operacija

Iako to obično nije prva linija lečenja, operacija je možda najbolja opcija ako drugi tretmani ne efikasno ublaže bol u ruci.

Sindrom karpalnog tunela može imati koristi od operacije koja ublažava pritisak na srednji nerv presecanjem ligamenta koji ga pritiska.

Tendinitis mogu imati koristi od hirurških ili nehirurških postupaka, uključujući minimalno invazivne dizajnirane da stimulišu zarastanje ili uklanjanje ožiljnog tkiva, kao i direktno hirurško saniranje povrede tetive.

U nekim slučajevima je potrebna operacija da bi se stabilizovao prelom ruke ili zgloba.

Alternativne i komplementarne terapije

Ako su bolovi u ruci povezani sa artritisom ili srodnim bolestima zglobova, moguće je da će vam uzimanje dodatka kurkume (kurkumina) pomoći. U stvari, neke studije su pokazale da su suplementi kurkume u pravoj dozi slični po efikasnosti određenim lekovima protiv NSAID-a za ovu svrhu.

Druge alternativne terapije koje mogu pomoći kod bolova u ruci uključuju:

 • Akupunktura
 • Hipnoza
 • Biofeedback
 • Trening opuštanja

Bol u ruci – prevencija

Ne mogu se sprečiti svi oblici bolova u ruci, ali neki od najčešćih stanja koja uzrokuju bol u ruci povezani su sa naprezanjem ili prekomernom upotrebom.

Sledeći koraci mogu vam pomoći da sprečite neke od najčešćih oblika bolova u ruci:

Smanjite svoju silu. Ako kucate ili upravljate kasom, nemojte previše pritiskati tastere.

Opustite se. Ne hvatajte olovku, ručku ili bilo šta drugo teže nego što je potrebno za izvršenje zadatka.

Pauze. Čak i kratke pauze od ponavljajućih zadataka mogu vam pomoći da izbegnete povrede, posebno ako ove trenutke koristite za istezanje i savijanje ruku i zglobova.

Pazite na formu i držanje. Ne savijte zglobove previše u bilo kom smeru i nemojte pogrbiti ramena napred prilikom obavljanja zadataka.

Optimizujte svoj računarski miš. Obavezno dosegnite miš pod uglom koji vam odgovara – možda ćete trebati eksperimentisati sa različitim položajima i proizvodima da biste to postigli.

Ugrej se. Držite ruke na toplom prilikom obavljanja zadataka i po potrebi nosite rukavice.

Menjaj te vaše treninge. Ne izvodite istu vrstu vežbanja iz dana u dan. Raznolika rutina vežbanja je manje verovatno da će prouzrokovati povredu.

Istezanje nakon vežbanja. Radite na tome da povećate opseg pokreta nakon što se mišići zagreju.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj