Intolerancija na laktozu – Izuzetno čest poremećaj u varenju

Intolerancija na laktozu

Intolerancija na laktozu predstavlja poremećaj u varenju, gde laktoza ne može da se vari kako bi trebalo.

Kada ste bili dete, majka vas je sigurno podsećala da uvek popijete makar jednu šolju mleka na dan. Ali danas mnogi odrasli doživljavaju određeni stepen onoga što je poznato kao netolerancija na laktozu.

Laktoza je šećer koji se nalazi u mlečnim proizvodima. Kada konzumirate hranu ili piće koje sadrži laktozu, enzim u tankom crevu koji se zove laktaza pomaže vam da varite šećer. Ali kada ste intolerantni na laktozu, ne možete da svarite ove šećere, a to stvara višak gasova i druge gastrointestinalne simptome.

Najčešći tip netolerancije na laktozu je primarna intolerancija na laktozu. Kod primarne netolerancije na laktozu, rođeni ste sa normalnom količinom laktaze. Ali do trenutka kada dođete u adolescenciju ili odraslo doba, vaša proizvodnja laktaze se naglo smanjuje i postaje veoma teško svariti hranu koja sadrži mlečne proizvode.

Sekundarni ili stečeni nedostatak laktaze nastaje kada infekcija ili bolest (kao što su celijakija, gastroenteritis ili Kronova bolest) oštete tanko crevo.

Urođeni nedostatak laktaze je redak nasledni poremećaj u kome tanko crevo proizvodi malo ili nimalo laktaze od rođenja. (Više o tome u nastavku teksta.)

Dobra vest je da većina ljudi sa intolerancijom na laktozu može da izbegne simptome bez potrebe da odustane od svih mlečnih namirnica. (Drugim rečima, u budućnosti ćete može moći da jedete sladoled.)

Količina laktoze potrebna da izazove simptome takođe varira. To znači da možete eksperimentisati i videti koliko mlečnih proizvoda deluje na vas.

Evo svega što treba da znate o netoleranciji na laktozu – i šta da radite u vezi sa tim.

Intolerancija na laktozu simptomi

Jedan od nagoveštaja da možda imate intoleranciju na laktozu je da oko pola sata do dva sata nakon konzumiranja mlečnih proizvoda imate sledeće gastrointestinalne probleme:

  • Grčeve u stomaku
  • Nadimanje
  • Dijareju
  • Gasove
  • Mučninu
  • Zvukove tutnjanja ili režanja stomaka (peristaltika creva)
  • Bol u stomaku
  • Vodenastu stolicu

Jedna stvar koju treba imati na umu: intolerancija na laktozu nije isto što i alergija na mleko, koja se javlja kada vaš imuni sistem preterano reaguje na proteine u mleku.

Umesto da se pojavljuju postepeno, simptomi alergije na mleko (koprivnjača i povraćanje), javljaju se odmah nakon što unesete mlečne proizvode. Alergija na mleko, koja obično pogađa bebe i decu, može biti opasna po život.

Uzroci i faktori rizika intolerancije na laktozu

Mnogi ljudi sa intolerancijom na laktozu imaju nedostatak enzima laktaze jer njihovo tanko crevo ne proizvodi dovoljno laktaze. (Medicinski izraz za ovo stanje je hipolaktazija.)

Ovaj nedostatak može dovesti do malapsorpcije laktoze, u kojoj nesvarena laktoza ulazi u debelo crevo. Tamo ga bakterije razgrađuju, što dovodi do povećanja gasova i tečnosti u debelom crevu (neprijatnog nadimanja, ispuštanja gasova i drugih simptoma pokvarenog stomaka).

Intolerancija na laktozu ima tendenciju da bude nasledna, prema „Harvard Health-u“. Kao što je prethodno navedeno u tekstu, jedan redak uzrok, poznat je kao urođeni nedostatak laktaze. Kod urođenog nedostatka laktaze, novorođenčad se rađa bez sposobnosti da razgradi laktozu. Teška dijareja je glavni simptom.

Faktori rizika za intoleranciju na laktozu uključuju:

  • Starost (pojavljuje se nakon adolescencije ili mlađe odrasle dobi)
  • Rasu ili etničku pripadnost osobe
  • Prevremeno rođenje
  • Hemoterapiju ili zračenje kod lečenja raka

Kako se dijagnostikuje intolerancija na laktozu?

Ako primetite da često imate gastrointestinalne simptome nakon što jedete mlečne proizvode, možda ćete morati da posetite lekara.

On će vas verovatno pitati o:

  • Simptomima koje imate
  • Vašoj medicinskoj istoriji
  • Navikama u ishrani

Nakon toga ćete najverovatnije obaviti fizički pregled i uraditi testove kako bi mogao da se dijagnostikuje problem.

Pratite koliko mlečnih proizvoda jedete. Ne zaboravite da zabeležite kada ih konzumirate i sa čime ih jedete ili pijete. Obavezno obavestite svog doktora koja mlečna hrana i kojoj količini izaziva nelagodnost.

Pre nego što posetite svog lekara, predlažemo vam da izbacite mlečne proizvode iz ishrane na nekoliko dana, kako biste videli da li simptomi nestaju.

Vaš lekar može potvrditi dijagnozu tako što će uraditi:

  • Test vodonika. Nemogućnost varenja laktoze stvara više nivoe vodonika u vašem dahu. Popićete piće sa laktozom i tokom nekoliko sati udahnuti ćete u posudu nekoliko puta.
  • Druga opcija je test tolerancije na laktozu. On meri količinu glukoze u vašem krvotoku nakon što popijete tečnost koja sadrži laktozu. Ako vam nivo glukoze ne raste, to znači da vaše telo ne vari i ne apsorbuje napitak ispunjen laktozom.
  • Testovi kiselosti stolice se koriste za odojčad i malu decu. Ako neko ne vari laktozu, njegova stolica će sadržati kiseline, kao što su mlečna kiselina i glukoza.

Koliko traje intolerancija na laktozu?

Ne postoji lek za intoleranciju na laktozu, ali većina ljudi može da kontroliše svoje simptome tako što će promeniti svoju ishranu.

Možete izbeći simptome izbegavanjem hrane koja sadrži laktozu ili konzumiranjem umerene količine. Pored toga, dostupni su komercijalno pripremljeni oblici enzima laktaze (kao što su Lactaid tablete). Ovi zamenski enzimi obično ne ublažavaju simptome u potpunosti.

Opcije lečenja i lekova za intoleranciju na laktozu

Ne postoji lek za intoleranciju na laktozu, ali je moguće kontrolisati simptome obraćajući pažnju i menjajući svoju ishranu. Možda nećete morati u potpunosti da isključite mlečne proizvode.

Počnite tako što ćete isprobati različite mlečne proizvode i proceniti svoje simptome, držeći se malih količina da biste videli kako vaše telo reaguje. Takođe može pomoći da ne jedete mlečne proizvode same, već da ih probate sa drugom hranom (na primer mleko sa žitaricama ili sir sa krekerima). Određeni mlečni proizvodi, poput tvrdih sireva i jogurta, sadrže manje laktoze od drugih, pa počnite sa njima.

Možda ćete želeti da probate mleko i mlečne proizvode bez laktoze i sa smanjenim sadržajem laktoze, ili da pitate svog lekara da li ima smisla da uzimate tabletu laktaze kada jedete ili pijete mlečne proizvode.

Tablete sa laktazom sadrže laktazu, enzim koji razgrađuje laktozu. Možete ih uzimati pre nego što jedete ili pijete mlečne proizvode. Dodajte kapi laktaze u mleko pre nego što ga popijete. Laktaza razgrađuje laktozu u hrani i pićima, smanjujući šanse za pojavu simptoma netolerancije na laktozu.

Međutim, proverite sa svojim lekarom pre upotrebe laktaznih proizvoda. Mala deca i žene koje su trudne ili doje možda neće smeti da ih koriste.

Ako vas muči intolerancija na laktozu, takođe treba da vodite računa o unosu dovoljno kalcijuma. Pitajte svog doktora da li ima smisla da uzimate suplemente kalcijuma. A posebno je važno da deca sa intolerancijom na laktozu posete lekara, jer im je potreban kalcijum za rast i jake kosti.

Mleko i mlečni proizvodi su najčešći izvori kalcijuma, ali drugi dobri izvori kalcijuma su:

  • Konzervirani losos ili sardine
  • Zeleno lisnato povrće kao što su brokoli ili kelj
  • Narandže
  • Bademi
  • Suvi pasulj
  • Tofu

Neke namirnice prirodno sadrži vitamin D, ali masne ribe kao što su losos i tunjevina su dobri izvori.

Prevencija intolerancije na laktozu

Ne postoji način da se spreči intolerancija na laktozu, ali postoje načini za sprečavanje njenih simptoma, kao što je već opisano u ovom članku.

Komplikacije intolerancije na laktozu

Intolerancija na laktozu može uticati na vaše zdravlje ako vas sprečava da unosite dovoljno hranljivih materija, kao što su kalcijum i vitamin D, koji se nalaze u mlečnim proizvodima.

Istraživanja i statistika: Koliko ljudi ima intoleranciju na laktozu?

Prema metaanalizi objavljenoj u oktobru 2017. u „The Lancet Gastroenterology and Hepatology“, procenjuje se da je 68 procenata svetske populacije netolerantno na laktozu.

Intolerancija na laktozu i povezane bolesti

Kao što je gore pomenuto, nekoliko gastrointestinalnih poremećaja takođe može izazvati netoleranciju na laktozu.

To su:

  • Gastroenteritis (upala crevne sluznice uzrokovana virusom, bakterijom ili parazitom)
  • Celijakija
  • Kronova bolest
  • Ulcerozni kolitis (čirevi na crevnoj sluznici)

Stanje koje se naziva prekomerni rast bakterija u tankom crevu (SIBO) takođe može izazvati osetljivost na laktozu, i u nekim slučajevima, gastrointestinalne simptome. Kod SIBO-a, sporiji nego inače pokreti creva mogu dovesti do prekomernog rasta bakterija u crevima.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci