Search
Close this search box.

Rak prostate i simptomi koji mogu da budu razlog za zabrinutost

Rak prostate simptomi

Rak prostate je uobičajena vrsta raka kod muškaraca, ali se veoma lako leči u ranim fazama, a simptomi mogu da budu urinarni, erektilni ili da se odraze na donje ekstremitete. Sam karcinom počinje u prostati, koja se nalazi između penisa i bešike.

Oko 85 procenata karcinoma prostate se otkrije tokom ranih skrining testova, pre nego što pacijent razvije bilo kakve simptome. Analiza  krvne slike može da pokaže abnormalno visoke ili rastuće nivoe prostata specifičnog antigena (PSA). Ili, lekar može otkriti abnormalnosti tokom rutinskog rektalnog pregleda.

Rak prostate simptomi

Iako su rani znaci upozorenja na rak prostate retki, ponekad muškarci doživljavaju simptome pre nego što im se dijagnostikuje karcinom. Ozbiljnost simptoma može zavisiti od toga gde se rak nalazi u prostati i koliko je uznapredovao. Međutim, postojanje bilo kojeg od ovih simptoma ne znači nužno da imate rak prostate ili da je bolest napredovala izvan svojih ranih faza.

Urinarni simptomi

Ovde spada:

 • Potreba za čestim mokrenjem, posebno noću
 • Poteškoće pri započinjanju mokrenja ili zadržavanje urina
 • Slab ili prekinut tok urina
 • Bolno ili pekuće mokrenje
 • Hematurija (krv u urinu)

Erektilni i ejakulacioni simptomi

Simptomi potencijalnog raka prostate ove prirode su:

 • Poteškoće u postizanju ili održavanju erekcije
 • Bolna ejakulacija
 • Krv u semenu
 • Smanjena zapremina ejakulacije (iako je veća verovatnoća da će hidratacija, ishrana i učestalost ejakulacije uticati na zapreminu tečnosti, nego karcinom prostate)

Simptomi donjih ekstremiteta

Rak prostate simptomi

Rak prostate može da dovede to toga da simptomi budu povezani sa drugim delovima tela.

Ovde se misli na:

 • Česti bol ili ukočenost u donjem delu leđa, kukovima ili gornjem delu butina
 • Otok u donjim ekstremitetima

Ako pacijent doživi bol u kostima i otok u donjim ekstremitetima – posebno kada ga prati urinarna, erektilna disfunkcija ili disfunkcija ejakulacije, to mogu biti simptomi uznapredovalog raka prostate.

Rak prostate i simptomi koji mogu da ukazuju na druge bolesti ili stanja

Rak prostate simptomi

Konsultujte se sa svojim lekarom ako osetite bilo koji od simptoma o kojima smo govorili, posebno ako traju neko vreme. Biće vam potreban detaljan pregled, da bi se utvrdio osnovni uzrok, koji može, ali i ne mora biti rak prostate.

Važno je razumeti da druge bolesti ili poremećaji mogu imati iste simptome. Benigna hiperplazija prostate (BHP), koja se naziva i povećanje prostate, prilično je česta. Muškarci sa ovom bolešću mogu iskusiti simptome koji su češći i teži od simptoma muškaraca koji imaju rak prostate.

Erektilna disfunkcija je relativno česta, posebno u godinama, a može imati i uzroke koji nisu povezani sa rakom prostate, kao što su pušenje ili kardiovaskularne bolesti. Manjak semene tečnosti tokom ejakulacije može biti povezano sa ishranom ili dehidracijom.

Važno je da pratite svoje simptome, određujući šta je normalno ili abnormalno za vaše telo. Ako ste zabrinuti zbog određenog simptoma, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj