Search
Close this search box.

Urinarna infekcija kod žena – Odgovori na praktično sva vaša pitanja

Urinarna infekcija kod žena

Urinarna infekcija je jedan od najčešćih zdravstvenih problema kod žena.

Infekcije urinarnog trakta najčešće su uzrokovane bakterijama koje dospeju u bešiku, koja je deo urinarnog trakta. Urinarna infekcije se takođe nazivaju i infekcije bešike. One su česte, posebno kod žena. Više od polovine žena će imati barem jednu urinarnu infekciju u nekom trenutku života. One mogu da uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme (ako se ne leče) i često su bolne i neprijatne. Ali većina urinarnih infekcija se lako leči antibioticima.

Šta je infekcija urinarnog trakta?

Najčešći uzročnici infekcije urinarnog sistema su crevne bakterije (Escherichia coli je izazivač u 90% slučajeva).

Urinarni trakt čine: mokraćna bešika, bubrezi i kanali koji ih spajaju.

Urinarna infekcija se može pojaviti u bilo kom delu urinarnog trakta. Ipak, najčešće se javlja u bešici.

Urinarna infekcija u bešici se naziva cistitis. Infekcije u bešici mogu se proširiti na gornji deo urinarnog trakta ili na bubrege.

Urinarna infekcija u bubrezima se naziva pijelonefritis i to je izuzetno opasno stanje koje zahteva bolničko lečenje.

Ko je u najvećem riziku od urinarne infekcije?

Kao što smo rekli, urinarna infekcija kod žene je jedna od najčešćih bolesti. Žene dobijaju urinarnu infekciju i do 30 puta češće nego muškarci. Takođe, čak 40% žena koje dobiju urinarnu infekciju, imaće još najmanje jednu u roku od šest meseci.

Žene češće dobijaju urinarnu infekciju zato što je uretra kod žena (cev koja ide od bešike do mesta gde urin izlazi iz tela) kraća od muške. Ovo olakšava bakterijama da uđu u bešiku. Otvor uretre kod žene je takođe bliži i vagini i anusu, glavnom izvoru klica kao što je Escherichia coli (E. coli) koja u 90% izaziva urinarnu infekciju.

Da li su neke žene više izložene riziku od urinarne infekcije?

Urinarna infekcija kod žena

Da. Urinarna infekcija se češće javlja kod žena koje:

 • Su seksualno aktivne. Seksualna aktivnost može da doprinese da bakterije koje izazivaju urinarnu infekciju pređu iz drugih oblasti, kao što je vagina, u uretru.
 • Koristite dijafragmu (kontracepcija koja se koristi u kombinaciji sa spermicidom i sprečava trudnoću blokiranjem otvora materice).

Spermicidi mogu ubiti dobre bakterije koje vas štite od urinarne infekcije.

 • Su trudne. Hormonske i druge promene u telu tokom trudnoće mogu izazvati i promene u urinarnom traktu. Takođe, mnoge trudnice imaju problema da potpuno isprazne bešiku, jer materica sa bebom u razvoju se nalazi na vrhu bešike tokom trudnoće. Ostaci urina sa bakterijama u njoj mogu izazvati urinarnu infekciju.
 • Su prošle kroz menopauzu. Nakon menopauze, gubitak hormona estrogena dovodi do toga da vaginalno tkivo postane tanko i suvo. Ovo može olakšati rast štetnih bakterija i uzrokovati da se pojavi urinarna infekcija kod žena.
 • Imaju dijabetes. Dijabetes utiče na imuni (odbrambeni) sistem i uzrokuje oštećenje nerava, što otežava potpuno pražnjenje bešike.
 • Imaju bilo kakav zdravstveni problem, poput kamena u bubregu, koje može blokirati protok urina između bubrega i bešike.
 • Su nedavno imale urinarni kateter. Kateter je tanka cev koja se stavlja kroz uretru u bešiku. Kateteri odvode urin kada ne možete sami da urinirate, na primer tokom operacije.

Koji su simptomi urinarne infekcije?

Ako imate urinarnu infekciju, možda ćete imati neke ili sve od sledećih simptoma:

 • Bol ili peckanje prilikom mokrenja
 • Poriv za čestim mokrenjem, ali ne možete da mokrite mnogo kada odete u WC
 • Pritisak u donjem delu stomaka
 • Urin koji ima neprijatan miris ili izgleda mlečno ili mutno
 • Krv u urinu. Ovo se češće događa kod mlađih žena. Ako vidite krv u urinu, odmah obavestite lekara ili medicinsku sestru.
 • Osećajte se umorno, zbunjeno ili slabo. Ovo je češći simptom kod starijih žena.
 • Imate groznicu, što može značiti da je infekcija stigla do bubrega.

Šta je uzrok urinarne infekcije?

Različite vrste bakterije žive na koži ili oko rektuma i vagine. Kada bakterije uđu u uretru, mogu putovati da dođu do bešike.

Urinarna infekcija je u gotovo 80% slučajeva izazvana bakterijom ešerihijom koli (Escherichia coli). U preostalih 20 % se viđaju Proteus mirabillis, Klebsiella spp., Staphyloccocus saprophiticus…

U većini slučajeva organizam obično uspe da izbaci bakterije, pre nego što stignu do bešike. Međutim, ponekada telo nije u stanju da to učini, što dovodi do urinarne infekcije.

Možete da smanjite mogućnost da dođe do urinarne infekcije tako što ćete se brisati od napred prema nazad nakon odlaska u toalet.

Kako se dijagnostikuje urinarna infekcija?

Urinarna infekcija kod žena

Lekar će obično dijagnostikovati  urinarnu infekciju nakon što sazna koji su simptomi pacjenta i dobije rezultate sa laboratorijske analize uzorka jutarnjeg urina (proverava se prisustvo belih krvnih zrnaca, crvenih krvnih zrnaca i bakterija).

Takođe može da se uradi ultrazvuk urotrakta (Eho) i proveri urinokultura.

Ako ste ranije imali urinarnu infekciju, vaš lekar može zatraži da uradite više testova kako bi isključio druge probleme.

 Ovi testovi su:

 • Cistogram. Ovo je posebna vrsta rendgenskog snimka vašeg urinarnog trakta. Ovi rendgenski snimci mogu pokazati bilo kakve probleme, uključujući otok ili kamen u bubregu.
 • Cistoskopija. To je postupak koji omogućava lekaru da pregleda sluznicu vaše bešike i cev koja prenosi urin iz vašeg tela (uretru).

Kako izgleda lečenje urinarne infekcije?

Urinanrna infekcija kod žena, a i muškaraca se leči antibioticima koje vam je propisao lekar.

Moguće je da ćete se osećati bolje za dva-tri dana. Obavezno završite sa uzimanjem svih antibiotika kako je propisano, čak i ako se osećate bolje, da bi se smanjio rizik od rezistencije na antibiotike.

Šta može da se dogodi ako se urinarna infekcija ne leči?

Ako se urinanrna infekcija ne leči, ona se može proširiti na bubrege i druge delove vašeg tela.

Najčešći simptomi infekcije bubrega su groznica i bol u leđima gde se nalaze bubrezi. Antibiotici takođe mogu da leče infekcije bubrega.

Ponekad infekcija može ući u krvotok. Do ovoga retko dolazi, ali je ovo stanje opasno po život.

Koliko je česta urinarna infekcija u trudnoći?

Promene u nivou hormona tokom trudnoće povećavaju rizik od urinanrne infekcije. Urinarna infekcija kod žena tokom trudnoće se češće širi na bubrege.

Ako ste trudni i imate simptome urinanrne infekcije, odmah posetite lekara. Vaš lekar će vam dati antibiotik koji je bezbedan za uzimanje tokom trudnoće.

Ako se ne leči, urinanrna infekcija može dovesti do infekcija bubrega i problema tokom trudnoće, kao što su:

 • Prevremeno rođenje deteta(rođenje bebe pre 39 do 40 nedelja)
 • Mala porođajna težina deteta (manja od 2.5 kilograma pri rođenju)
 • Visok krvni pritisak, koji može dovesti do ozbiljnijeg stanja zvanog preeklampsija

Koje su mere prevencije za urinarnu infekciju?

Možete preduzeti korake da sprečite urinarnu infekciju. Međutim ni oni vam nisu garancija da nećete da dobijete urinarnu infekciju.

 • Urinirajte kada osetite potrebu. Nemojte da trpite. Što duže urin ostaje u mokraćnoj bešici, bakterije imaju više vremena za rast.
 • Pokušajte da urinirate pre i posle seksa.
 • Uvek se obrišite od napred prema nazad.
 • Pokušajte da popijete šest do osam čaša tečnosti svakoga dana.
 • Svaki dan čistite anus i genitalije.
 • Nemojte koristiti sprejeve za žensku higijenu.
 • Ako često imate urinarnu infekciju i koristite kreme koje ubijaju spermu (spermicide), razgovarajte sa svojim lekarom o tome da umesto toga koristite drugačiji oblik kontrole rađanja.
 • Nosite donji veš sa pamučnim međunožjem. Izbegavajte uske pantalone, koje zadržavaju vlagu, i brzo promenite mokre kupaće kostime i odeću nakon vežbanja.
 • Istuširajte se ili ograničite vreme kupanja na 30 minuta ili manje.

Može li sok od brusnice pomoći u prevenciji  urinarne infekcije?

Odgovor je – možda. Studije o tome da li sok ili proizvodi od brusnice sprečavaju ili leče urinarnu infekciju pokazuju različite rezultate.

Brusnice mogu da spreče bakterije da se vežu za ćelije u zidu urinarnog trakta i izazovu infekciju. Ako imate ponavljajuće urinarne infekcije, razgovarajte sa svojim lekarom o uzimanju proizvoda od brusnice da biste sprečili urinarnu infekciju u budućnosti.

Šta da radim ako nastavim da dobijam urinarne infekcije?

Urinarna infekcija kod žena nije retkost, ali ako imate dve urinarne infekcije u šest meseci ili tri u godinu dana, onda imate rekurentnu urinarnu infekciju.

Lekar bi mogao da zatraži da uradite dodatne testove, kako bi otkrio uzrok. Ako su rezultati testa normalni, možda ćete morati da uzimate malu dozu antibiotika svaki dan, da biste sprečili pojavu infekcije.

Vaš lekar vam takođe može dati zalihe antibiotika koje ćete uzimati nakon seksa ili na prvi znak infekcije.

Koliko traje urinarna infekcija?

Odgovor je – zavisi. Ako imate urinarnu infekciju u mokraćnoj bešici (najčešće mesto), ona će da traje od jednog do sedam dana.

Međutim, ako imate infekciju bubrega, biće potrebno oko 14 dana za lečenje.

Generalno govoreći, odgovor je:

 • Urinarna infekcija kod žena obično prođe za oko 3 dana (naravno uz antibiotike).
 • Muškarcima, trudnicama i osobama sa ozbiljnijim simptomima može biti potrebano nešto više vremena.

Simptomi će obično proći u roku od tri do sedam dana od početka lečenja.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj