Search
Close this search box.

Probiotik za urinarne infekcije – Da li može da vam pomogne? – Odgovor je…

Probiotik za urinarne infekcije

Probiotik može da bude dobar lek za urinarne infekcije, a u nastavku teksta ćemo da vam kažemo kako on deluje.

Probiotici, posebno oni sa sojevima iz porodice Lactobacilli, mogu biti od pomoći u prevenciji infekcija urinarnog trakta. Pošto su laktobacili prisutni kod zdravih žena u premenopauzi, održavanje ravnoteže ovih probiotičkih bakterija može podržati telo u borbi protiv patogena koji izazivaju urinarne infekcije.

Infekcija urinarnog trakta je veoma neprijatna i obično negativno utiče na vaš način života i opšte zdravlje. Većina ljudi, posebno žena, će imati urinarnu infekciju u nekom trenutku svog života. Neki ljudi čak pate od ponavljajućih infekcija urinarnog trakta.

Da bi to sprečili možemo da preduzmemo nekoliko preventivnih mera protiv pojave urinarne infekcije i pomoći u smanjenju ozbiljnosti simptoma.

Probiotik je jedna od ovih mera, za lečenje ili prevenciju od urinarne infekcije.

Šta je infekcija urinarnog trakta?

Infekcija urinarnog trakta, je bakterijska infekcija koja se javlja u bilo kom delu vašeg urinarnog  trakta. Urinarni trakt čine: mokraćna bešika, bubrezi i kanali koji ih spajaju.

Najčešće se infekcija javlja u mokraćnoj bešici i uretri, što rezultira osećajem hitnosti za mokrenjem, učestalim mokrenjem i osećajem peckanja pri mokrenju.

Ako se ne leči i u teškim slučajevima, urinarna infekcija može da utiče  na bubrege. Bakterije koje izazivaju infekciju mogu da uđu u krvotok i da prouzrokuju potencijalno fatalne posledice.

Kako dolazi do urinarne infekcije?

Probiotik za urinarne infekcije

Urinarna infekcija se javlja kada bakterije kao što je Escherichia coli (E. coli) prođu u urinarni sistem i imaju priliku da se nasele i umnože, izazivajući infekciju.

Vrste štetnih bakterija koje izazivaju urinarne infekcije javljaju se kod skoro svih ljudi. U izbalansiranom mikrobiomu – milijarde bakterija i mikroorganizama žive u našem telu (najčešće u crevima, reproduktivnim delovima i vagini). Ove loše bakterije nemaju priliku da izazovu probleme, jer njih kontrolišu dobre bakterije. Ako se zdrava ravnoteža bakterija naruši, na primer u crevima, onda loše bakterije, poput E. Coli, imaju priliku da napreduju i putuju do vagine i urinarnog trakta, izazivajući infekciju.

Dva najčešća tipa urinarne infekcije se javljaju u bešici ili uretri (mokraćnom kanalu). U nekim, težim slučajevima i bubrezi mogu da budu inficirani.

Infekciju bešike (ili cistitis) često izaziva štetna bakterija E. coli. Ova bakterija obično živi u gastrointestinalnom traktu. Imajući u vidu žensku anatomiju i blizinu anusa, uretre i bešike, moguće je da E. coli i druge bakterije prođu iz anusa u uretru i do bešike.

Urinarna infekcija takođe može biti uzrokovana bakterijama koje pronalaze put do bešike i uretre na druge načine, uključujući: seksualnu aktivnost, katetere, kamenje u bubregu i nedovoljne količine estrogena u sluznici materice žene. Uz to, polno prenosive bolesti, kao što su herpes, gonoreja i hlamidija, takođe mogu izazvati infekciju uretre, jer je tako blizu vagine.

Pored toga, infekcija može nastati i zbog blokade urinarnog trakta. Glavni zadatak urinarnog sistema je da filtrira toksine iz tela putem urina. Ako se urin skuplja u bešici, to stvara žarište za razvoj loših bakterija. Ovakvo nakupljanje urina može biti uzrokovano spuštenom bešikom kod žena i uvećanom prostatom kod muškaraca.

Ako se urinarna infekcija ne leči pravilno, loše bakterije mogu da putuju u bubrege i da tamo izazovu infekciju. To dovodi do mnogo težeg i opasnijeg slučaja infekcije urinarnog trakta. U ovom slučaju pacijenti moraju biti hospitalizovani.

Da li je probiotik dobar lek za urinarne infekcije?

Probiotik za urinarne infekcije

Kada govorimo o mikrobiomu, mislimo na okruženje milijardi bakterija i mikroorganizama koji žive u i na našim telima. Najčešća područja mikrobioma su tanko i debelo crevo, reproduktivni trakt i koža.

Sve je to međusobno povezano. Sastav bakterija u crevima će uticati na zdravlje vaginalne flore kao i kože, a u manjoj meri i obrnuto.

Kao što je objašnjeno ranije u ovom članku, infekcije urinarnog trakta su obično uzrokovane lošim bakterijama koje žive u crevima, poput E. Coli, i ulaze u urinarni sistem. U zdravom mikrobiomu creva, malo je verovatno da će loše bakterije preživeti i rasti, zbog čega je manja verovatnoća da uđu u urinarni sistem i uzrokuju urinarnu infekciju.

Ako je zdrava bakterijska ravnoteža i raznolikost u crevima poremećena kao rezultat spoljnih faktora (npr. stres, upotreba antibiotika, nezdrava hrana), loše bakterije imaju priliku da napreduju i uzrokuju problem u celom telu.

Ovi spoljni faktori takođe mogu uticati na vaginalni mikrobiom. To može povećati rizik od urinarne infekcije ili gljivičnih infekcija.

Naučnici su istraživali vezu između mikrobiote urinarnog sistema i mikrobiote creva i otkrili značajnu razliku u sastavu crevnog mikrobioma kod osoba sklonih urinarnim infekcijama i zdravih osoba.

Takođe su otkrili da je suplementacija probioticima siguran i efikasan način za sprečavanje infekcija urinarnog trakta. Posebno dodavanje različitih sojeva laktobacila (u ovom slučaju, Lactobacillus rhamnosus GR-1 i Lactobacillus reuteri RC-14). Čini se da je ovo efikasan metod za prevenciju urinarne infekcije.

Ako želite da svom telu dodate više probiotika, najefikasniji način da to uradite je putem naučno kombinovanog, viševrstnog probiotičkog suplementa. Ne ispunjavaju svi suplementi standarde kvaliteta koji čine dobar probiotik.

Uverite se da je probiotik kojeg odaberete rezultat opsežnih naučnih istraživanja i studija i da je proizveden na način koji vam omogućava da iskoristite sve njegove prednosti. Ovde može da vam pomogne lekar ili farmaceut. Najbolje je da se konsultujete sa nekim ko je kompetentan.

Bilo bi dobro da probiotički dodatak uključuje probiotičke bakterije sa sposobnošću da inhibiraju rast loših bakterija koje su obično povezane sa urinarnom infekcijom. Takođe bi bilo od koristi da probiotik kojeg odaberete uključuje šest, veoma važnih probiotičkih sojeva koji se naseljavaju u svim delovima creva, promovišući optimalno zdravlje creva i tako ostavljajući manje prostora za razvoj loših bakterija.

Pored toga, probiotički dodatak pomaže u jačanju imunološkog sistema.

Zaključak je da probiotik može da bude efikasan kod lečenja urinarne infekcije, ali naravno pre nego što odlučite da uzimate probiotik, konsultujte se prvo sa vašim lekarom.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj