Search
Close this search box.

Vitamin D za decu – Zašto je vitamin D toliko važan i kako da ga dete dobija u optimalnim količinama?

Vitamin D za decu

Vitamin D je jedan od najvažnijih vitamina, a pogotovo za decu, jer potpomaže boljoj apsorpciji kalcijuma i fosfora i igra bitnu ulogu u izgradnji i održavanju zdravlja kostiju.

Vitamin D se razlikuje od drugih vitamina, jer se ponaša kao hormon. Pod uticajem sunčevih zraka on se proizvodi u telu i potencijalno je uključen u mnogo procesa, od telesne težine do funkcionisanja mnogih organa.

Najkraće rečeno, vitamin D je hranljiva materija koja pomaže telu da unese kalcijum iz hrane koju jedemo. Ovako upareni – kalcijum i vitamin D grade kosti i održavaju ih jakima. Vitamin D je takođe značajan za zdravlje srca i pomaže u borbi protiv infekcija.

Zašto je vitamin D dobar za decu?

Vitamin D je izuzetno značajan za decu, jer učestvuje u forimiranju jakih kostiju. Kod dece ujedno predstavlja prevenciju od rahitisa.

Vitamin D takođe pomaže kod zarastanja kostiju nakon povrede ili operacije.

Zbog svega toga je deci neophodan vitamin D.

Odakle dolazi vitamin D?

Postoji više izvora odakle dobijamo vitamin D.

To su:

 • Sunce

Telo proizvodi vitamin D kada je koža direktno izložena sunčevim zaracima. Međutim, mala je verovatnoće da ćete dobiti dovoljno vitamina D samo od sunca.

Mnogo dece i odraslih provodi previše vremena u zatvorenom prostoru, bilo da se radi o školi ili poslu. To je jedan od glavnih razloga zašto nemate dovoljno vitamina D.

Podstičite decu da se što više igraju napolju, da trče, skaču, igraju se žumrke, ili se bave nekim sportom. Znate koliko je vitamin D značajan za decu i njihovo celokupno zdravlje, tako da nemojte da im dozvolite da previše vremena provode za kompjuterom, ispred tv-a ili uz mobilni telefon.

Kada ste na otvorenom, važno je i da zaštitite kožu vašeg deteta da biste sprečili da izgori ili oštećenja kože koja su uzrokovana preteranim izlaganju suncu.

 • Hrana

Ono što je zanimljivo je da vrlo malo namirnica prirodno sadrži vitamin D.

Namirnice sa najviše vitamina D su: masne ribe (losos i tunjevina), jaja, riblje ulje… Međutim, deca uglavnom ne jedu ovaj tip hrane.

Pošto su sa ovim problemom upoznate i prehrambene kompanije i znaju koliko je vitamin D važan za decu, oni često dodaju vitamin D u mleko, jogurt, sokove za bebe, standardne sokove, žitarice i drugu hranu.

 • Suplementi

Da bi dobila dovoljnu količinu vitamina D, deci često moraju da se daju multivitamini sa dodatim vitaminom D ili drugi suplementi vitamina D.

Vitamin D3 je dobar izbor.

On obezbeđuje mnoge zdravstvene prednosti za vas i vaše dete:

 • Jača kosti i mišiće
 • Osnažuje imunitet
 • Poboljšava raspoloženje
 • Smanjuje zapaljenja i upale
 • Poboljšava rad srca

Možete da kupite vitamin D u svakoj apoteci i za njega vam ne treba lekarski recept. Konsultujte se sa lekarom vašeg deteta koji vitamin D je najbolji za decu i oko saveta pri izboru pravog.

Vitamin D i adekvatne doze za decu

Vitamin D se meri u međunarodnim jedinicama (IU).

Bebe

Vitamin D je od posebene važnosti za malu decu i bebe. U ovoj fazi deca najviše rastu i formiraju se kosti, tako da je od krucijalne važnosti da dobiju adekvatnu količinu vitamina D.

Bebama koje su mlađe od godinu dana je potrebno 400 IU (ili 10 mikrograma) vitamina D dnevno. Mlečna formula za bebe ima 400 IU po litru, tako da bebe koje piju najmanje 0.9 litara mlečne formule svaki dan dobijaju dovoljno vitamina D.

Majčino mleko sadrži samo 25 IU po litru, tako da ukoliko vaša beba pije samo majčino mleko ili dobija manje od 0.9 L mlečne formule na dnevnom nivou, pitajte svog lekara da li je dobra ideja da bebi date suplement vitamina D.

Nedostatak vitamina D kod novorođenčadi i beba može dovesti do pojave rahitisa ili ozbiljnih problema koji bi usporili rast.

Deca starija od godinu dana

Vitamin D za decu stariju od godinu dana je neophodan u količini od 600 IU (15 mikrograma) ili više svakoga dana. Lekari savetuju da deca uzimaju 600 do 1.000 IU dnevno.

Nekoj deci će biti potrebno da dobiju više vitamina D kroz hranu ili suplementaciju.

Vitamin D je posebno neophodan za decu koja:

 • imaju određene zdravstvene probleme (višak kilograma, celijakiju, cističnu fibrozu, slomljenu kost, prelom kosti ili bol u kostima)
 • se leče od operacije kostiju
 • uzimaju lekove, koji onemogućavaju telu da koristi vitamin D
Vitamin D za decu

Kako možete da pomognete svom detetu da dobije dovoljne količine vitamina D?

Pošto je vitamin D toliko važan za decu, svakako da želite da ga vaše dete dobija dovoljno. Najlakši način da to uradite je da svom detetu date suplement ili multivitamin sa vitaminom D.

Lekar može da zatraži da dete uradi analizu krvi, ako misli da potencijalno postoji neki zdravstveni problem koji sprečava dete da dobije dovoljno vitamina D.

Ukoliko lekari ne smatraju da dete ima zdravstveni problem, onda nije neophodno da se radi analiza krvne slike.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj