Search
Close this search box.

Terapija za nedostatak vitamina D – Šta vam sve može pomoći da nadomestite manjak vitamina D?

Terapija za nedostatak vitamina D

Terapija za nedostatak vitamina D uglavnom podrazumeva uzimanje suplemenata vitamina D.

Ali pre nego što se vratimo na terapije kod manjka vitamina D u telu, da vidimo prvo šta je vitamin D i zašto je on tako važan.

Da bi vaše telo dobro funkcionisalo, potrebno je da dobijete dovoljno, ali ne previše, vitamina D. Vitamin D utiče da imate jake kosti i može pomoći u prevenciji kod nekih karcinoma. Simptomi nedostatka vitamina D su: slabost mišića, bol, umor i depresija. Da biste dobili dovoljno vitamina D, morate da uzimate suplemente, da vodite računa o ishrani i da se dovoljno izlažete sunčevoj svetlosti.

Šta je nedostatak vitamina D?

Nedostatak vitamina D znači da nemate dovoljno vitamina D u svom telu. Vitamin D je jedinstven jer ga vaša koža zapravo proizvodi korišćenjem sunčeve svetlosti. Ljudi svetle puti i oni koji su mlađi pretvaraju sunčevu svetlost u vitamin D mnogo bolje od onih koji su tamnije puti i stariji od 50 godina.

Zašto je vitamin D toliko važan?

Vitamin D je jedan od mnogih vitamina koji su neophodni našem telu da bi ostalo zdravo.

Ovaj vitamin ima mnogo funkcija, uključujući:

 • Održavanje jakih kostiju

Zdrave kosti vas štite od mnogih bolesti, uključujući rahitis. Rahitis je poremećaj koji uzrokuje da deca imaju slabe i meke kosti. To je posledica nedostatka vitamina D u telu. Potreban vam je vitamin D da bi se kalcijum i fosfor mogli koristiti za izgradnju kostiju. Kod odraslih, meke kosti se nazivaju osteomalacija.

Osteomalacija je omekšavanje kostiju. To je defekt u procesu formiranja kostiju, kada telo ne može da razloži i iskoristi vitamin D za apsorpciju kalcijuma koji je neophodan za izgradnju kostiju i održavanje njihove jačine. Najčešće se osteomalacija javlja zbog nedostatka vitamina D. Meke kosti podrazumevaju opasnost od lakog lomljenja.

 • Apsorbovanje kalcijuma

Vitamin D, zajedno sa kalcijumom, pomaže u izgradnji kostiju i održavanju kostiju jakim i zdravim. Slabe kosti mogu dovesti do osteoporoze, gubitka gustine kostiju, što zna da uzrokuje prelom.

Koji su zdravstveni efekti nedostatka vitamina D?

Dobijanje dovoljno vitamina D može da igra važnu ulogu u održavanju zdravlja, tako što štiti od sledećih bolesti i pomaže u njihovom lečenju.

Ovde spadaju:

 • Bolesti srca i visok krvni pritisak
 • Dijabetes
 • Infekcije i poremećaji imunološkog sistema
 • Padovi kod starijih ljudi
 • Neke vrste raka, kao što su rak debelog creva, prostate i dojke
 • Multipla skleroza

Kako se dijagnostikuje nedostatak vitamina D?

Vaš lekar može da zatraži test krvi da bi izmerio nivoe vitamina D. Postoje dve vrste testova, ali najčešći je 25-hidroksivitamin D, poznat i kao 25(OH)D. Krv se uzima iz vene. Ne morate postiti ili se na neki drugi način pripremati za ovu vrstu testa.

Lekari obično ne traže rutinske provere nivoa vitamina D, ali će možda morati da provere vaše nivoe ako imate određena medicinska stanja ili faktore rizika za nedostatak vitamina D.

Koja je terapija za nedostatak vitamina D?

Ciljevi lečenja i prevencije su isti — dostići, a zatim i održati, adekvatan nivo vitamina D u telu. Iako biste mogli da jedete više hrane koja sadrži vitamin D i da dobijete malo sunčeve svetlosti, verovatno će vam biti rečeno da uzimate suplemente vitamina D.

Vitamin D dolazi u dva oblika: D2 i D3.

D2, takođe nazvan ergokalciferol, dolazi iz biljaka.

D3 (holekalciferol), potiče od životinja.

Potreban vam je lekarski recept da biste dobili vitamin D2. D3 je, međutim, dostupan u slobodnoj prodaji. Lakše se apsorbuje od vitamina D2 i duže traje u telu. Razgovarajte sa svojim lekarom da biste saznali da li treba da uzimate vitaminski dodatak.

Mogu li da imam previše vitamina D u telu?

Da. Možete imati previše vitamina D, ako terapija nedostatka vitamina D podrazumeva preterano korišćenja suplemenata. Zanimljivo je da ne možete dobiti previše vitamina D od sunca.

Toksičnost vitamina D je, srećom, prilično retka, ali može dovesti do hiperkalcemije i simptomi su:

 • Mučnina
 • Povećana žeđ i mokrenje
 • Slab apetit
 • Zatvor
 • Slabost
 • Konfuzija
 • Ataksija

Nemojte uzimati veće doze vitamina D od preporučenih bez prethodnog razgovora sa svojim lekarom. Međutim, vaš lekar može preporučiti veće doze vitamina D, ako proverava nivoe u krvi i prilagođava dozu u skladu sa tim.

Kako mogu da sprečim nedostatak vitamina D?

Terapija i prevencija za nedostatak vitamina D se praktično svode na isto – da se postigne i zadrži adekvatan nivo vitamina D u telu. Vaš lekar će vam reći, da li treba da uzimate ili nastavite da uzimate suplemente vitamina D. Ako je odgovor potvrdan, takođe će vam dati sve neophodne podatke vezane za doziranje.

U međuvremenu, možete da:

 • Jedete više hrane koja sadrži vitamin D. Imajte na umu da sama hrana obično ne zadovoljava dnevne preporučene nivoe vitamina D.
 • Koristite lepo vreme i češće budete na suncu, ali ne previše. Okvirno 10 do 15 minuta izlaganja suncu 2-3 puta nedeljno, može biti sve što vam je potrebno da se apsorbuje odgovarajuća količina vitamina D.

Možda će vam trebati više izlaganja suncu ako: ste stariji, imate tamniju boju kože ili živite u državi gde je hladnija klima.

Upotreba kreme za sunčanje i stajanje iza prozora sprečava proizvodnju vitamina D u koži.

Međutim, treba da zapamtite da previše sunca povećava rizik od raka kože i utiče na brže starenje kože. Zbog toga je uzimanje odgovarajuće doze suplementa vitamina D najbolja terapija za nedostatak vitamina D.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj