Search
Close this search box.

Hrana koja je dobra u borbi protiv raka – 15 namirnica koje vam mogu pomoći kod prevencije karcinoma

Hrana koja je dobra u borbi protiv raka

Hrana koja je dobra u borbi protiv raka, je često na dohvat ruka, a toga niste ni svesni. Dijeta protiv raka je važna strategija kojom možete smanjiti rizik od raka. „Američko udruženje za rak“ preporučuje, da konzumirate najmanje pet porcija voća i povrća dnevno i jedete pravu količinu hrane kako biste ostali zdrave težine. Pored toga, istraživači otkrivaju da određena hrana koja sprečava rak može biti važan deo dijete protiv razvoja karcinoma.

Iako odabir hrane za borbu protiv raka u prehrambenoj prodavnici i tokom obroka ne može garantovati prevenciju raka, dobri izbori mogu vam pomoći da smanjite rizik. Razmotrite ove smernice o dijeti protiv raka.

Jedite puno voća i povrća – to je definitivno hrana koja je dobra u borbi protiv raka

Voće i povrće je puno vitamina i hranljivih sastojaka za koje se smatra da smanjuju rizik od nekih vrsta karcinoma. Ako jedete više biljne hrane, takođe će vam ostaviti manje prostora za hranu bogatu šećerom. Umesto da uzimate prerađenu ili slatku hranu, jedite voće i povrće kao grickalice. Mediteranska dijeta nudi hranu koja se bori protiv raka. Fokusirana je uglavnom na biljnu hranu, poput:

  • voća i povrća
  • integralnih žitarica
  • mahunarki i orašastih plodova

Ljudi koji se pridržavaju mediteranske dijete, umesto crvenog mesa, biraju hranu poput maslinovog ulja, maslaca i ribe.

Pijte zeleni čaj tokom celog dana

Zeleni čaj je moćan antioksidans i može biti važan deo dijete. Zeleni čaj, hrana koja se bori protiv raka, može biti od pomoći u prevenciji raka:

  • jetre
  • dojke
  • pankreasa
  • pluća
  • jednjaka
  • kože

Istraživači izveštavaju da netoksična hemikalija koja se nalazi u zelenom čaju, epigalokatehin-3 galat, deluje protiv urokinaze (enzima ključnog za rast raka). Jedna šolja zelenog čaja sadrži između 100 i 200 miligrama ovog antitumorskog sastojka.

Jedite više paradajza

Istraživanja potvrđuju da je antioksidans likopen koji se nalazi u paradajzu možda moćniji od beta-karotena, alfa-karotena i vitamina E. Likopen je hrana koja se bori protiv raka povezana sa zaštitom od određenih karcinoma kao što su rak prostate i pluća. Obavezno kuvajte paradajz, jer ovaj metod oslobađa likopen i čini ga dostupnim vašem telu.

Koristite maslinovo ulje

U mediteranskim zemljama ova mononezasićena masnoća se široko koristi i za kuvanje i za ulje salate i može predstavljati veoma zdrav izbor hrane. Stopa obolevanja od raka dojke je 50 odsto niža u mediteranskim zemljama nego u Sjedinjenim Državama.

Užina na grožđu

Crveno grožđe ima seme ispunjeno superantioksidantnim aktivinom. Ova hemikalija za borbu protiv raka, takođe pronađena u crvenom vinu i soku od crvenog grožđa, može pružiti značajnu zaštitu protiv: određenih vrsta karcinoma, bolesti srca i drugih hroničnih degenerativnih bolesti.

Koža crvenog grožđa posebno je bogat izvor antioksidansa koji se naziva resveratrol. Sok od grožđa i crno vino takođe sadrže ovaj antioksidans. Resveratrol može biti koristan u zadržavanju raka od početka ili širenja. Laboratorijske studije su otkrile da ograničava rast mnogih vrsta ćelija karcinoma.

Često konzumirajte luk

Naučnici su otkrili da beli luk i crni luk mogu blokirati stvaranje nitrozamina, moćnih kancerogena koji ciljaju nekoliko mesta u telu: debelo crevo, jetru i dojke. Zapravo, što su beli luk ili crni luk jačii, to su hemijski aktivna jedinjenja sumpora obilnija koja sprečavaju rak.

Istraživanja pokazuju da je beli luk hrana protiv raka. Nekoliko velikih studija otkrilo je da je kod onih koji jedu više belog luka manja verovatnoća da će razviti razne vrste karcinoma, posebno u probavnim organima poput: jednjaka, želuca i debelog creva. Sastojci luka mogu sprečiti delovanje supstanci u vašem telu koje izazivaju rak ili ćelije raka da se ne razmnožavaju.

Jedite ribu, jer je to hrana koja je dobra u borbi protiv raka

Masna riba – poput lososa, tune i haringe – sadrži omega-3 masne kiseline. Vrstu masne kiseline koja je povezana sa smanjenim rizikom od raka prostate. Ako trenutno ne jedete ribu, možda biste mogli da je dodate u svoju antikancerogenu ishranu.

Drugi način dodavanja omega-3 u ishranu je jesti laneno seme.

Može se takođe kupovati kao suplement.

Bobice su hrana koja se bori protiv raka

Kao ukusnu poslasticu i hranu koja se bori protiv raka, bobice je teško pobediti. Bobice sadrže posebno moćne antioksidante, što znači da mogu zaustaviti prirodni proces u telu koji stvara slobodne radikale koji mogu oštetiti vaše ćelije. Jedinjenja u bobicama takođe mogu pomoći u sprečavanju rasta i širenja karcinoma. Dakle, kao deo vaše dijete protiv karcinoma, uberite pregršt borovnica, kupina, jagoda ili onoga što vam je omiljeno iz ove velike porodice lekovitih plodova.

Paradajz može zaštititi muškarce od raka prostate

Neka istraživanja su otkrila da paradajz može pomoći u zaštiti muškaraca od raka prostate. Sočno crveno voće može vam zaštititi DNK u ćelijama od oštećenja koja mogu dovesti do raka. Paradajz sadrži posebno visoku koncentraciju efikasnog antioksidansa koji se naziva likopen. Vaše telo možda bolje apsorbuje likopen iz prerađene hrane od paradajza, kao što je sos. To znači da bi testenine od  pšenice sa sosom od marinare mogle biti ukusan način da dobijete dozu hrane za borbu protiv raka.

Dodajte salate u svoju ishranu

Krstasto povrće – grupa koja sadrži: brokoli, kupus i karfiol – može biti posebno korisna hrana za borbu protiv raka. Istraživači su otkrili da vas komponente u ovom povrću mogu zaštititi od slobodnih radikala koji oštećuju DNK vaših ćelija. Takođe vas mogu zaštititi od hemikalija koje uzrokuju rak, pomažu usporavanju rasta tumora i podstiču ćelije raka da umru. Oni su ukusan i zdrav dodatak vašoj antikancerogenoj ishrani.

Pijte čajeve da biste sprečili rak

Listovi biljke čaja (Camellia sinensis) sadrže antioksidanse zvane katehini, koji mogu pomoći u prevenciji raka na razne načine, uključujući sprečavanje slobodnih radikala da oštete ćelije. Laboratorijske studije su otkrile da katehini u čaju mogu smanjiti tumore i rast tumorskih ćelija. Neke, ali ne sve studije na ljudima takođe su povezale pijenje čaja sa manjim rizikom od raka. I zeleni i crni čaj sadrže katehine, ali iz zelenog čaja dobićete više antioksidanata. Pa ćete možda želeti da uzmete u obzir šolju ili više dnevno u svojoj antikancerogennoj ishrani.

Cela zrna su u prvim redovima među hranom koja se bori protiv raka

Prema „Američkom institutu za istraživanje raka“, cela zrna sadrže mnogo komponenata koje mogu smanjiti rizik od raka, uključujući vlakna i antioksidante. Veliko istraživanje koje je obuhvatilo skoro pola miliona ljudi otkrilo je da konzumiranje više integralnih žitarica može smanjiti rizik od raka debelog creva, što ih čini glavnom stavkom u kategoriji hrane za borbu protiv raka.

Tu spadaju:

  • ovsena kaša
  • ječam
  • integralni pirinač i hleb
  • testenine od celog pšeničnog zrna

Kurkuma je jako dobar izbor

Ovaj začin narandžaste boje, osnovni sastojak indijskih karija, sadrži sastojak zvan kurkumin (koji nije isti kao kim). On može biti koristan u smanjenju rizika od raka. Kurkumin može inhibirati neke vrste ćelija raka u laboratorijskim studijama i usporiti širenje raka ili smanjiti tumore kod nekih životinja. Ovu hranu lako je pronaći u prehrambenim prodavnicama, a možete je koristiti u raznim receptima u vašoj dijeti protiv raka.

Dodajte lisnato zeleno povrće u svoju ishranu

Lisnato zeleno povrće poput spanaća i zelene salate dobar je izvor antioksidansa beta-karotena i luteina. Ove hranljive sastojke pronaći ćete i u povrću koje se tradicionalnije jede kuvano, poput zelene salate, gorušice i kelja. Prema „Američkom institutu za istraživanje raka“, neke laboratorijske studije otkrile su da hemikalije u ovoj hrani mogu ograničiti rast nekih vrsta ćelija karcinoma.

Pasulj može smanjiti rizik od raka

Određeno voće i povrće i druga biljna hrana dobijaju puno priznanja da su dobri izvori antioksidanata, ali pasulj je često nepravedno izostavljen sa mnogih lista. Neki pasulj, posebno pinto i crveni, izvanredni su izvori antioksidansa i trebali bi biti uključeni u vašu antikancerogenu ishranu. Pasulj takođe sadrži vlakna, koja takođe mogu pomoći u smanjenju rizika od karcinoma.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj