Search
Close this search box.

Koliko dugo sme da se pije cink? – Odgovor je…

Koliko dugo sme da se pije cink

Koliko dugo sme da se pije cink je pitanje na koje niko osim vašeg lekara ne može da vam da tačan odgovor.

Prema “Institutu Linus Pauling”, doza od 50 miligrama cinka premašuje gornji dozvoljeni nivo unosa cinka za svaku starosnu grupu. Osim ako vam lekar nije izričito rekao da uzimate ovu dozu, ne bi trebalo da uzimate suplemente cinka od 50 miligrama.

Ako vam je lekar rekao da uzimate ovoliku dozu cinka, onda bi sa njim trebalo da se konsultujete u vezi sa trajanjem upotrebe suplementa. Vaš lekar zna vašu specifičnu zdravstvenu istoriju i može vas najbolje posavetovati.

Šta je cink?

Cink je esencijalni mineral. To znači da je neophodan za život, ali samo u vrlo malim količinama.

Nedostatak cinka je važan zdravstveni problem u zemljama u razvoju. Kod teških slučajeva, nedostatak cinka može usporiti rast i razvoj deteta.

Nedostatak cinka takođe može dovesti do: osipa na koži, dijareje, imunološke disfunkcije, noćnog slepila i smanjenog osećaja ukusa. Čak i blagi nedostatak cinka može ugroziti fizički i neuropsihološki razvoj male dece i učiniti ih ranjivijim na opasne infekcije.

Prekoračenje dozvoljene gornje granice za unos cinka, ili bilo kojeg drugog minerala i vitamina, može dovesti do štetnih efekata.

Osim toga, sa istraživanja pokazuju da ovaj mineral može poboljšati imunološku funkciju, stabilizovati nivo šećera u krvi i uticati na zdravlje kože, očiju i srca…

Koja je preporučena dnevna doza cinka?

Koliko dugo sme da se pije cink

Pošto odgovor na pitanje koliko dugo sme da se pije cink praktično ne postoji, bar ne pitanja u vezi sa preporučenim dnevnim unosom cinka postoji usaglašenost među lekarima i naučnicima.

Koliko cinka treba da uzimate dnevno zavisi od vašeg unosa ishranom i vrste suplementa koji odaberete, pošto suplementi mogu da sadrže različite količine elementarnog cinka.

Na primer, cink sulfat se sastoji od 23% elementarnog cinka, tako da 220 mg cink sulfata obezbeđuje oko 50 mg cinka.

Elementarna količina je obično navedena na etiketi suplementa, što olakšava određivanje koliko ga treba uzeti da biste zadovoljili svoje dnevne potrebe.

Za odrasle, preporučena dnevna doza je najčešće 15–30 mg elementarnog cinka.

Ova količina se takođe može dobiti uživanjem u raznim namirnicama bogatim cinkom kao deo zdrave ishrane.

Tu spadaju:

  • meso
  • morski plodovi
  • žitarice
  • orasi
  • semenke
  • mahunarke
  • mlečni proizvodi

Na primer, porcija goveđe pljeskavice od 3 (85 grama) sadrži 5,3 mg cinka, dok određene vrste žitarica koje se jedu za doručak sadrže oko 2,8 mg po porciji.

Veće doze dodatnog cinka mogu se koristiti za lečenje bolesti kao što su: akne, dijareja i respiratorne infekcije.

Međutim, zbog potencijalnih neželjenih efekata povezanih sa prekomernim unosom cinka, najbolje je da ne prelazite gornju granicu od 40 mg dnevno, osim ako vam vaš lekar ne kaže drugačije.

Koliko dugo sme da se pije cink – rezime

Već rekli da niko osim vašeg lekara ne može da vam da tačan odgovor na ovo pitanje, jer bi potencijalno ugrozio vaše zdravlje.

Ono što bi mi mogli da vam savetujemo je da cink možete da dobijete u adekvatnim i preporučenim dnevnim dozama kroz balansiranu ishranu.

Suplemente cinka uzimajte sve dok imate tegobe.

Nakon toga, unos cinka bazirajte na ishrani i trudite se da vodite zdrav život.

Da li ti je članak bio koristan?

Tags:
PODELI ČLANAK

Dobijaj najnovije članke na mail

Pridruži se našem email servisu sa preko 5000 pretplatnika

Povezani članci

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do trajnog oštećenja vida. Ova bolest se karakteriše

Pročitaj